Kuchynský drez by mal byť v našom domove najčistejším miestom, hneď po chladničke. V kuchyni predsa chystáme pokrmy a viete si predstaviť, že dávate do úst jedlo, ktoré je zamorené baktériami z Vašej kuchyne? Nie je však o nič lepšie variť, či umývať ovocie a zeleninu v dreze, ktorý sa pred tým vykúpal v chemických čistiacich prostriedkoch. Dnes Vám prinášame postup ako krok za krokom vydezinfikovať a vyleštiť Váš drez bez umelých čistiacich prostriedkov.
Budete potrebovať
tekuté mydlo na umývanie riadu, ocot, jedlá sóda, morskú soľ, citrón alebo limetka, ľad, stará handra, zubná kefka, mäkkú hubku
Inštrukcie
1. Pre každodenné čistenie drezu je ideálne jemné mydlo a mäkká hubka. Drsnej hubke sa musíte vyhýbať, pretože Vám môže drez poškriabať. Po vyčistení mydlom drez opláchnite a utrite do sucha uterákom alebo handričkou.
2. Soli a kyseliny, ktoré potraviny obsahujú môžu poškodiť povrch Vášho nerezového drezu. Je preto dôležité, aby ste dôkladne oplachovali tekutiny z potravín, aby nevzniklo poškodenie v dôsledku korózie.
3. Po navlhčení celého povrchu drezu ho posypeme jedlou soľou. Vytvorí sa nám pasta, ktorou drez dôkladne predrhneme.
4. Ak sa chystáte vyčistiť odtokovú dieru, ideálnou pomôckou bude pre Vás zubná kefka namočená do trošky jedlej sódy alebo jemného mydla. Opláchnite a znova proces opakujte.
5. Po dokončení týchto krokov obložte celý drez s papierovými utierkami namočenými v octe. Nechajte ocot pôsobiť po dobu 20 minút a potom octové utierky odstráňte.
6. Znovu použite na drez mydlovú hubku a prečistite drez od zvyškov octu.
7. Pokiaľ chcete vyčistiť odtok do hĺbky nasypte do neho za pol šálky jedlej sódy a na ňu šálku octu. Zmes bude šumieť a robiť malý hluk. Nechajte túto zmes chvíľu pracovať a asi po desiatich minutách ju zalejte horúcou vodou z rýchlovarnej kanvice.
8. Pokiaľ máte v dreze drvič odpadkov, nasypte do drezu kocky ľadu a šálku soli, pustite studenú vodu a zapnite ho. Kombinácia soli a ľadu pomôže uvoľniť špinu a nečistoty.
9. Na odtok poukladajte plátky citrónu, či limetky a tiež zalejte horúcou vodou. Ovocie Vám vyčistí odtok od zvyšných usadenín a osvieži vám vôňu vychádzajúcu z odtoku.
10. Je na čase vyčistiť kohútik a rukoväte. Znova sa chytíme zubnej kefky s mydlom, s ktorou sa dostanete aj na ťažko prístupné miesta. Opäť platí, že zvyšných škvŕn sa zbavíte handričkou namočenou v octe. Akonáhle budete s čistením kohútiku hotoví, dôkladne ho opláchnite a osušte mäkkou handrou. Váš drez by sa mal teraz ligotať čistotou!
Vďaka za podrobný postup.. Kuchynský drez som zatial prakticky ani nečistil, pretože som sa bál, aby som ho nepoškodil :)
OdpovedaťOdstrániť